Βεντουζοθεραπεία & Cupping – Τα 12 Οφέλη Από Βεντούζες

Table of Contents

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη βεντουζοθεραπεία ή αλλιώς cupping therapy; Οι ειδικοί μας στη Secret Massage έχουν τη λύση.

βεντουζοθεραπεία

Θέλετε το καλύτερο μασάζ στο σπίτι; Αν δεν έχετε ήδη δοκιμάσει τη θεραπεία με βεντούζες, μάθετε πως πρόκειται για μια αρχαία θεραπεία εναλλακτικής ιατρικής που οι γιαγιάδες μας θεωρούσαν δικαίως “σίγουρη θεραπεία” .

Η βεντούζα έχει μια μακρά και γεμάτη υφή ιστορία, με την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της στον πάπυρο Ebers (1550 π.Χ.). Αν και η εφαρμογή της ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη μετά την επικράτηση των παραδοσιακών ιατρικών πρακτικών που περιλαμβάνουν φάρμακα και τεχνολογία, παρέμεινε βασική θεραπευτική μέθοδος στην Κίνα ως μέρος της Παραδοσιακής Ιατρικής.

Πώς λειτουργούν οι βεντούζες και η βεντουζοθεραπεία;

Η αρνητική πίεση, που δημιουργείται είτε από τη φλόγα (στις γυάλινες βεντούζες) είτε από μια αντλία (στις βεντούζες με βαλβίδα), προκαλεί την αναρρόφηση του δέρματος μέσα στη βεντούζα. Η δράση αυτή αυξάνει τη ροή του αίματος.

Ο  προαναφερόμενος πάπυρος του Έμπερ, ένα αρχαίο αιγυπτιακό ιατρικό κείμενο του 1550 π.Χ., περιέχει μία από τις πρώτες γραπτές αναφορές της βεντούζας. Ωστόσο, αυτή η θεραπευτική τεχνική χρησιμοποιείται από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς εδώ και αιώνες, όπως οι Κινέζοι, οι άνθρωποι της Unani, οι Κορεάτες και οι Θιβετιανοί. Στην πραγματικότητα, ο Ιπποκράτης – που συχνά αναφέρεται ως ο πατέρας της Iατρικής – έγραψε για τις τεχνικές βεντούζας στα δικά του γραπτά!

Η παραδοσιακή κινεζική θεραπεία με βεντούζες υπάρχει εδώ και αιώνες και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ως εναλλακτική μορφή θεραπείας. Η μέθοδος χρησιμοποιεί βεντούζες που τοποθετούνται στο δέρμα για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή του “τσι” στο σώμα, κάτι που η παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιστεύει ότι ενισχύει την επούλωση.

Τα οφέλη της βεντούζας και της βεντουζοθεραπεία στη δυτική ιατρική υποστηρίζονται από την παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την επούλωση.

Οι βεντούζες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια ως μια μορφή θεραπείας, με τις πρώτες να κατασκευάζονται από κέρατα. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισαν να παίρνουν το πιο γνωστό σχήμα που γνωρίζουμε σήμερα και κατασκευάζονταν από υλικά όπως καλάμια μπαμπού και πηλό. Αρχικά, η αναρρόφηση δημιουργούνταν με τη θέρμανση του φλιτζανιού πριν από την τοποθέτησή του πάνω στο δέρμα. Όσο η θερμότητα εξαφανιζόταν, το ίδιο συνέβαινε και με την αναρρόφηση, με αποτέλεσμα το δέρμα να τραβιέται ελαφρώς προς τα πάνω.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βεντούζας και τεχνικές εφαρμογής ανάλογα με την κατάσταση. Η τεχνική της βεντούζας είναι σχετικά ανώδυνη και μπορεί να αφήσει ένα κυκλικό αποτύπωμα στο δέρμα, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγες ημέρες.

Η βεντουζοθεραπεία είναι μια εξαιρετική θεραπεία εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα:

1. Πόνο στην πλάτη

2. Πόνο στον αυχένα ή στους ώμους

3. Πονοκεφάλους  και ημικρανίες

4. Βήχα και δύσπνοια

5. Άσθμα

6. Καταστάσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας

7. Βραχιολγία

8.Οσφυϊκή δισκοκήλη

Η θεραπεία με βεντούζες (βεντουζοθεραπεία) -όπου δημιουργείται τοπική αναρρόφηση στο δέρμα με την εφαρμογή θερμαινόμενων φλιτζανιών- εξακολουθεί να εφαρμόζεται ευρέως σήμερα, κυρίως στην Ασία, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Το γιν και το γιανγκ μέσα στο σώμα λέγεται ότι εξισορροπούνται μέσω αυτής της διαδικασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος και την αντίσταση στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

1) Ξηρή βεντούζα, η οποία χρησιμοποιεί μόνο την βεντούζα για αναρρόφηση.

2) Υγρή βεντούζα, μια μέθοδος που περιλαμβάνει αναρρόφηση και πολύ μικρή ελεγχόμενη αιμορραγία, 

3) Η θεραπεία με βεντούζες , φυσικά, δεν μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε, αλλά μόνο από εξειδικευμένους θεραπευτές.

Βεντουζοθεραπεία – Η διαδικασία έχει ως εξής:

–  Τοποθετούνται οι βεντούζες πάνω στο θερμαινόμενο δέρμα.

–  Καθώς ο αέρας στο εσωτερικό της βεντούζας χάνει θερμότητα, δημιουργείται κενό που απορροφά όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τον μυϊκό ιστό και την περιτονία.

–  Αυτή η πίεση αυξάνει τη ροή του αίματος στους γύρω ιστούς, με αποτέλεσμα την ερυθρότητα στην επιφάνεια του δέρματος.

– Η ξηρή βεντούζα περιλαμβάνει την τοποθέτηση των βεντούζων στο σώμα για λίγα λεπτά πριν από τη θέρμανσή τους. Αν θέλετε να κάνετε και μασάζ στο δέρμα σας, τότε απλώστε πρώτα κάποιο λάδι ή κρέμα. Όπως συμβαίνει με όλους τους τύπους βεντούζας, η ξηρή βεντούζα θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα ερυθρότητα στα σημεία όπου υπήρχαν οι βεντούζες.

Οι βεντούζες τοποθετούνται στο δέρμα για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της υγρής βεντούζας και στη συνέχεια ο θεραπευτής τις αφαιρεί. Για να δημιουργηθεί ελεγχόμενη αιμορραγία, κάνουν μια μικρή τομή. Η κάλυψη των μικροσκοπικών τομών με αλοιφή και επίδεσμο αποτρέπει πιθανή μόλυνση μετά το τέλος της διαδικασίας .

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, μια συνδυασμένη θεραπεία βελονισμού με βεντούζες είναι μερικές φορές ευεργετική για τους ασθενείς.

Παρενέργειες:

Οι παρενέργειες αυτής της θεραπείας είναι κυρίως ερυθρότητα του δέρματος, μώλωπες και πόνος στην περιοχή της θεραπείας μετά την αφαίρεση των βεντούζων.

Προφυλάξεις:

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, ο θεραπευτής πρέπει να αποκλείσει πιθανές αντενδείξεις που μπορεί να έχει ο ασθενής. Αυτό περιλαμβάνει δερματικές παθήσεις, ευαισθησία, ηλικία (παιδιά – ηλικιωμένοι), εγκαύματα κ.λπ.

Η θεραπεία με βεντούζες (βεντουζοθεραπεία), αν και ευρέως αποδεκτή, πρέπει να εκτελείται μόνο από πιστοποιημένους θεραπευτές. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας να τονιστεί ότι η βεντούζα δεν θα πρέπει να αποτελεί τη μοναδική μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία- μάλλον, θα πρέπει να είναι ένα συστατικό στοιχείο ενός προγράμματος αποκατάστασης.

cupping therapy

Τα 12 οφέλη από τις βεντούζες και τη βεντουζοθεραπεία

 1. Οι βεντούζες χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Λειτουργούν κινητοποιώντας υγρά και αποβάλλοντας επιβλαβείς παράγοντες από τους πνεύμονες, διευκολύνοντας την αναπνοή των ασθενών.
 1. Βελτιώνουν το δέρμα προωθώντας την κυκλοφορία του αίματος και την εφίδρωση, η οποία επιτρέπει την καλύτερη αναπνοή και ενυδάτωση του δέρματος, ενώ παράλληλα απομακρύνει τις τοξίνες. Μειώνουν τις ρυτίδες και τα σημάδια.
 1. Αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή όπου εφαρμόζονται, οι τοπικές θερμικές θεραπείες αυξάνουν τη θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο.
 1. Μειώνουν την πυκνότητα των συμφύσεων.Δεν βοηθούν μόνο στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας, αλλά και στην κυκλοφορία της λέμφου. Επομένως, βοηθούν το λεμφικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.
 1. Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Η αύξηση της ροής του αίματος οδηγεί σε πιο έντονη κυτταρική δραστηριότητα, η οποία προκαλεί την επιτάχυνση του μεταβολισμού.
 1. Βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση των τραυματισμένων ιστών. Τα οφέλη του foam rolling είναι διττά: βοηθούν στην άμβλυνση των μυϊκών σπασμών και στη βελτίωση της ευελιξίας των αρθρώσεων.
 1. Η αναρρόφηση που δημιουργείται από τη θεραπεία με βεντούζες αυξάνει την οξυγόνωση στους ιστούς, γεγονός που επιταχύνει την επούλωση και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.
 1. Το μασάζ με βεντούζες όχι μόνο χαλαρώνει το σώμα αλλά και εξισορροπεί το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, παρέχοντας μια γενική αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας  και ευεξίας.
 1. Αντιμετωπίζουν τις διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου και από τον πόνο της περιόδου.
 1. Μειώνουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο, καταπραΰνοντας τον πόνο.
 1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως κατά τη διάρκεια του βήχα και των κρίσεων άσθματος.
 1. Ανακουφίζουν από τον πόνο που σχετίζεται με αρθρίτιδα ή ρευματισμούς.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Απόλαυσε Όλες Τις Αγαπημένες Σου Θεραπείες Μασάζ Στο Χώρο Σου

Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και κλείστε τη συνεδρία σας. Το μασάζ στο σπίτι δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο!

Κλείστε ραντεβού

Επιλέξτε την πόλη σας