Δουλειά Γραφείου: Οι Επιπτώσεις Και Πως Βοηθάει Το Μασάζ

Table of Contents

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία δουλειά γραφείου και πώς η θεραπεία μασάζ μπορεί να βοηθήσει;

Δουλειά Γραφείου

Στη σύγχρονη εποχή το πλέον συνηθισμένο περιβάλλον εργασίας είναι το γραφείο και όταν αυτό το περιβάλλον δεν καλύπτει τα αναγκαία πρότυπα που απαιτούνται μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Χρόνιες μελέτες ερευνούν τις επιπτώσεις που έχει η απουσία κίνησης στην υγεία του ανθρώπου. 

Οι επιπτώσεις αυτές είναι ποικίλες και σχετίζονται με διάφορες δυσλειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Σαφέστατα ακόμη και αν δεν είναι εφικτό να γίνει παρέμβαση στη ρίζα του προβλήματος (αλλάζοντας το χώρο εργασίας) είναι εφικτή η εφαρμογή παραδοσιακών τεχνικών που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ευεξίας του οργανισμού μας όπως η εφαρμογή θεραπευτικού μασάζ για πόνο στη μέση, στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος.

Δουλειά Γραφείου, καθιστική εργασία και μυοσκελετικές παθήσεις

Σε ένα μη λειτουργικό εργασιακό χώρο η συνεχής καθιστική ενασχόληση με τον υπολογιστή φέρει την ευθύνη για την εμφάνιση ποικίλων σωματικών διαταραχών μεταξύ των οποίων κυρίαρχα είναι τα μυοσκελετικά προβλήματα. Ο όρος “μυοσκελετικές παθήσεις” αναφέρεται στις παθήσεις που σχετίζονται με το άλγος στην πλάτη, στο σβέρκο, στα δύο επάνω μέρη του ανθρώπινου κορμού δεξιά και αριστερά του λαιμού, όπου συνδέεται ο θώρακας με κάθε χέρι, καθώς και στα χέρια και στα πόδια. Περιέχουν κάθε δυνατή δυσλειτουργία στον τρόπο σύνδεσης των τμημάτων του σώματος ή ακόμη και του συνόλου των κυττάρων ίδιου είδους.

Αιτίες μυοσκελετικών παθήσεων, συμπτώματα και συσχέτισή τους με τον τρόπο εργασίας

Η μη σωστή στάση του σώματος και κυρίως η μη υιοθέτηση όρθιας στάσης της σπονδυλικής στήλης κατα την καθιστική εργασία, η απουσία σωματικής κίνησης στο γραφείο που μπορεί συχνά να αποτελέσει και αιτία παχυσαρκίας (καθώς η συνεχόμενη ακινησία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα) και η καθιστική δουλειά μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή για πολλές ώρες είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία μυοσκελετικών παθήσεων. 

Συμπτώματα των παθήσεων αυτών συνήθως αποτελούν τα ορθοπεδικά προβλήματα, το άλγος, η ζάλη, προβλήματα σχετικά με την αίσθηση και μυϊκές διαταραχές. Η πλειοψηφία των μυοσκελετικών προβλημάτων που έχει σχέση με τον τρόπο εργασίας αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος. Οι σωματικές δυσλειτουργίες συναντώνται σε ένα ευρύ φάσμα από ήπια δυσφορία έως βαριές διαταραχές όπου η ανάγκη για παύση της εργασίας ή θεραπευτική παρέμβαση είναι επιτακτική. Πώς μπορεί, λοιπόν, κάποιος να βοηθηθεί προκειμένου να ανακουφιστεί από την ύπαρξη των εν λόγω συμπτωμάτων ιδιαίτερα όταν η καθημερινή εργασία του ενισχύει τη συντήρηση τους;

Θεραπεία μασάζ ως τρόπος αντιμετώπισης

Οι πρακτικές μέθοδοι που για κυρίαρχο βοήθημα έχουν τα χέρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα ή πολλά υπάρχοντα σωματικά προβλήματα εισέρχονται στη ζωή μας ολοένα και περισσότερο προσφέροντας ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι θεραπευτικές χειρομαλάξεις αποτελούν τη “χαλιναγώγηση” των χαλαρών ιστών του σώματος. Το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα κατακτάται με την εφαρμογή έρρυθμων μικρών ακουμπισμάτων ήπιας ισχύος σε προσδιορισμένες -με ακρίβεια- ζώνες του σώματος. 

Οι εν λόγω ενέργειες έχουν εφαρμογή είτε στις επιδερμικές στρώσεις του δέρματος, είτε στις βαθιές στρώσεις. Μείζονος σημασίας για τη βέλτιστη απόδοση της θεραπευτικής τεχνικής είναι η εφαρμογή της από ειδικούς πιστοποιημένους θεραπευτές οι οποίοι υιοθετούν εξειδικευμένου τύπου χειρομαλάξεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπευτικού μασάζ οι οποίοι είναι εφαρμόσιμοι με αδιαμφισβήτητα οφέλη για την σωματική ευεξία ανάλογα με τις ανάγκες που υφίστανται.

Θεραπευτικό Μασάζ – Σημαντικές κατηγορίες θεραπευτικού μασάζ

Σουδικό μασάζ: 

Σε περίπτωση που παρατηρείται αίσθημα έντασης, ο συγκεκριμένος τύπος μασάζ είναι ο κατάλληλος για τη μέγιστη αποφόρτιση του οργανισμού. Πρόκειται για απαλές χειρομαλάξεις σε όλη την έκταση του σώματος.

Διαπεραστικό μασάζ ιστών

Τα ινώδη όργανα του σώματος των οποίων οι συστολές εξασφαλίζουν την κινητική λειτουργία ενδέχεται να υποστούν συστολή από τη συνεχή χρησιμοποίησή τους από ποικίλες δραστηριότητες-συνθήκες όπως η καθιστή θέση και η ενασχόληση με τον υπολογιστή. Ενδείκνυται για άτομα που ταλαιπωρούνται από γενικευμένο μυϊκό μούδιασμα και μυϊκό άλγος μεγάλης διάρκειας.

Χειρομαλάξεις ειδικευμένης ζώνης

Άλγος στο τμήμα της ράχης που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες ή ένα μη μαλακό σημείο στην περιοχή της μέσης αποτελούν εδώ το σημείο που δίνεται έμφαση. Η τεχνική που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο τύπο μασάζ έχει στόχο την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος μέσω στοχευμένης πίεσης που ασκείται στις δυσλειτουργικές περιοχές ώστε να απαλλαχθούν από τη συσσωρευμένη ένταση. Οι εν λόγω χειρομαλάξεις μπορούν να ωφελήσουν και άτομα με χρόνιο άλγος.

Ελευθέρωση του επίλπουν

Η εφαρμογή χειρομαλάξεων με σκοπό την ελευθέρωση του επίπλουν έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην απαλλαγή μουδιάσματος στο σβέρκο, στους νώμους, και στην άνω και κάτω ζώνη της ράχης. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω κατηγορίας ο ειδικός θα “τραβήξει” τους ιστούς και το επίπλουν ώστε να εξαλείψει την οξύτητα και το μούδιασμα.

Λυμφατική χειρομάλαξη

Οι λυμφατικές χειρομαλάξεις εφαρμόζουν ανάλαφρο ακούμπημα ώστε να ευνοήσει το λυμφατικό υγρό (ένας από τους κυρίαρχους ρόλους του οποίου είναι η συντήρηση της ποσότητας των υγρών του σώματος) να κυλάει περισσότερο ανεξάρτητα στον οργανισμό. Το είδος αυτό χειρομάλαξης ενισχύει κυρίως άτομα που ταλαιπωρούνται από φλεγμονή.

Θεραπευτικό Μασάζ

Πλεονεκτήματα της θεραπείας μασάζ

Όλοι οι εν λόγω τύποι θεραπευτικού μασάζ δύναται να εφαρμοστούν και να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης των αρνητικών επιπτώσεων της καθιστικής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, τα κυριότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας μασάζ είναι τα εξής:

  • μείωση της αίσθησης του τεντώματος και αποφόρτιση του συνόλου των νεύρων του οργανισμού με αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος ηρεμίας και ευδιαθεσίας
  • απαλλαγή από το στρες και την ένταση
  • καλυτέρευση της θέσης του κορμού
  • ελάττωση του ερεθισμού των ιστών του σώματος (φλεγμονή των τενόντων, μεσόπονος, πόνος ισχιακού νεύρου)
  • γρήγορη ελάφρυνση από το άλγος στους μυς
  • καλυτέρευση των παθολογικών φαινομένων που σχετίζονται με τις μυοσκελετικές δυσλειτουργίες
  • συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης
  • προαγωγή της ικανότητας κάποιου να αποδίδει αποτελεσματικότερα
  • συμβολή στην πιο εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του οργανισμού

Ανακεφαλαιώνοντας, παρόλο που το γραφείο δίνει την εντύπωση ενός χώρου που παρέχει την αίσθηση της ασφάλειας για να δουλεύει κανείς, εντούτοις ενέχει πολλούς κινδύνους για τη σωματική μας υγεία. Η καθιστική εργασία μεγάλης διάρκειας έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με την εμφάνιση ποικίλων δυσλειτουργιών του οργανισμού μας από ήπιας έντασης έως οξείας. 

Τη λύση στην αντιμετώπιση των αρνητικών αυτών επιπτώσεων αποτελεί η εφαρμογή του θεραπευτικού μασάζ. Αποτελεί ένα σπουδαίο βοήθημα για αποφόρτιση, απαλλαγή από σωματική ταλαιπωρία και ελάττωση της οξύτητας των μυών. Ωφελεί όσους υποφέρουν από ποικίλες διαταραχές δρώντας με ευεργετικό τρόπο, συμβάλλοντας στη σωματική ευεξία. Δεν αποτελεί πολυτέλεια, επιλέξτε το!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Απόλαυσε Όλες Τις Αγαπημένες Σου Θεραπείες Μασάζ Στο Χώρο Σου

Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και κλείστε τη συνεδρία σας. Το μασάζ στο σπίτι δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο!

Κλείστε ραντεβού

Επιλέξτε την πόλη σας