Φυσικοθεραπευτής – 14 Πράγματα Που Θέλει Να Ξέρεις

Table of Contents

Σε αυτό το άρθρό θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πράγματα που θέλει να ξέρεις ο φυσικοθεραπευτής σου.

φυσικοθεραπευτής

Η μυστική συνταγή για το καλύτερο μασάζ

Δεν προκαλεί αίσθημα απορίας το γεγονός ότι οι χειρομαλάξεις συμβάλλουν στη δημιουργία της αίσθησης ουσιαστικής γαλήνης τόσο στον εγκέφαλο όσο και στον οργανισμό σας και ήδη σας είναι γνωστό ότι ένα γρήγορο μασάζ παρέχει θεαματικά οφέλη για την καλή φυσική κατάσταση, όπως αυξημένη ροή του αίματος, θωρακισμένη άμυνα του οργανισμού, απαλλαγή από έντονη ανησυχία, καλύτερο επίπεδο ξεκούρασης αναφορικά με το ποιόν ανάπαυσης.

Όμως, εκτός από τα καταφανή οφέλη που υπάρχουν προκύπτουν ποικίλα ερωτήματα να διερευνήσουμε σχετικά με το ότι είναι το καλύτερο στο είδος του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ελάχιστες συνεδρίες είναι τόσο προσωποκεντρικές ώστε να μη λάβουν χώρα ατυχείς συγκυρίες, μάταιη δαπάνη χρημάτων αλλά και (το πιο σπουδαίο) ενδεχόμενο άλγος. Ρωτήσαμε ειδικούς φυσικοθεραπευτές για τη μυστική συνταγή ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο θετικό βίωμα χειρομάλαξης.

Ορίστε λοιπόν μερικά από τα πράγματα που θέλει να ξέρεις ο φυσικοθεραπευτής σου.

Είναι τίμιο να μη φοράς ρούχα

Ο φυσικοθεραπευτής λέει πως είναι τίμιο να μη φοράς ρούχα. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν παρέχει άνεση το γεγονός να βγάλεις το επίσημο ένδυμά σου ενώπιον κάποιου άγνωστου αλλά αληθινά είναι κάτι που υφίσταται ως λογικό επακόλουθο της διαδικασίας. Έχετε υπόψη σας ότι οι φυσικοθεραπευτές είναι πιστοποιημένοι ειδικοί και συνεπώς η αφαίρεση ρούχων ενδέχεται να συμβάλλει σε μία πιο αποτελεσματική συνεδρία. “Βγάλε τα ρούχα σου μέχρι εκείνο το σημείο που αισθάνεσαι χαλαρά”, υπογραμμίζει ο Rod Cain πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής και κάτοχος του Rod Cain Massage Therapy στο Μπέρλιγκτον του Βερμόντ.

Ένας ειδικός θα φροντίσει να είστε σκεπασμένοι με λεπτό βαμβακερό ύφασμα όπου απαιτείται, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα ρούχα που φοριούνται απευθείας στο σώμα ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις δυνατές κινήσεις ή τις ζώνες πρεσαρίσματος με αποτέλεσμα να σας στερήσουν την εμπειρία της βέλτιστης χειρομάλαξης.

Συλλογιστείτε ότι πρέπει να αναπνέετε

Ιδιαίτερα όταν ο ειδικός δουλεύει με μία δυσλειτουργική ζώνη του σώματος σας μπορεί να σας προκληθεί έντονη επιθυμία να ισιώσετε έντονα το σώμα σας και να μην εισπνέετε και εκπνέετε αέρα. Αυτή η αντίδραση είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε προκειμένου να μη στερηθείτε ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα της χειρομάλαξης. “Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός να ανασαίνετε απόλυτα και βαθύτατα, ώστε όταν “δουλεύονται” δυσλειτουργικές ζώνες να εμπλουτίζεται με οξυγόνο η καρδιακή παροχή και να υποβοηθηθούν τα τεταμένα ινώδη όργανα του σώματος που εξασφαλίζουν την κινητική λειτουργία.

Φυσικοθεραπευτής – Ενυδατωθείτε μετά τη συνεδρία σας

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά το πέρας της θεραπείας σας πρέπει να πιείτε μεγάλη ποσότητα νερού. “Όπως ακριβώς μετά από εντατική σωματική άσκηση, ομοίως και κατά τη διάρκεια της χειρομάλαξης το σύνολο των ομοειδών κυττάρων σας ενδέχεται να χάσει την κανονική ποσότητα υγρού που απαιτείται, υποστηρίζει ο Jim Memory, πιστοποιημένος φυσικοθεραπευτής και κάτοχος του Be Well Boston Clinical Massage Therapy.

Επομένως, η κατανάλωση αξιόλογης ποσότητας νερού μετά τη λήξη της συνεδρίας είναι πλήρως ωφέλιμη για την αποκατάσταση της κανονικής ποσότητας υγρασίας στον οργανισμό, το χτίσιμο λειτουργικού μυϊκού συστήματος και τη μεταφορά των μη χρήσιμων υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται καθώς οι μύες σας υποβάλλονται σε προγραμματισμένες δραστηριότητες”.

Ένα καυτό μπάνιο πριν τη θεραπεία είναι εξαίρετη σκέψη

Προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή χειρομάλαξη, είναι σπουδαίο να περιποιηθείτε τον εαυτό σας προτού εμφανιστείτε στο χώρο θεραπείας. Ποια είναι η πιο εύκολα προσιτή και αγχολυτική μέθοδος ετοιμασίας; Ένα μακράς διάρκειας καυτό μπάνιο. “Η αντιαγχωτική επήρεια ενός καυτού μπάνιου τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο μυϊκό σας σύστημα θα σας ωφελήσει ώστε να απαλλαγείτε από πρόσθετη ένταση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γεγονός που θα ευνοήσει όχι μόνο εσάς αλλά και τον ειδικό”, υποστηρίζει η Memory.

Επιπροσθέτως, η αίσθηση καθαριότητας που νιώθει κάποιος ενδέχεται να συμβάλλει στη μείωση του συναισθήματος αβεβαιότητας και έλλειψης σιγουριάς που μπορεί να υπάρχει. Επίσης, ο ειδικός θα τρέφει εκτίμηση για την υγιεινή σου για ευνόητους λόγους!”

φυσικοθεραπευτησ

Πραγματοποίησε το μάθημα γυμναστικής σου πριν τη συνεδρία σου

Τι κάνεις αν έχεις προγραμματίσει το μάθημα γυμναστικής σου την ίδια μέρα με τη θεραπεία σου; Αναμφίβολα, κάνε τη γυμναστική σου ή την προπόνηση σου πριν τη συνεδρία σου και όχι μετά. “Το μυικό σου σύστημα μπορεί να είναι λίγο καταπονημένο, όμως σίγουρα αυτό θα αποτελέσει ένα ζέσταμα εν όψει της συνεδρίας”, υποστηρίζει η Memory. Γενικά, η σωματική άσκηση ακριβώς μετά το πέρας της θεραπείας δε συνίσταται, καθώς ενδέχεται το μυϊκό σύστημα που είναι αρκετά χαλαρωμένο να κουραστεί απότομα. Επιπροσθέτως, αν προγραμματίσεις την προπόνησή σου αμέσως μετά τη λήξη της θεραπείας, ενέχει ο κίνδυνος να νιώσεις καταβεβλημένος και να προκληθεί τραυματισμός ή να αποπροσανατολιστείς ως προς το κινούν αίτιο μετά από την αίσθηση χαλαρότητας που προκαλεί η θεραπεία.

“Τι γίνεται, λοιπόν, με τον προγραμματισμό της προπόνησής σας στο πρόγραμμά σας;” Αν είστε δέκτης ουσιαστικότερης και βαθύτερης χειρομάλαξης, τότε η γνώμη μας προς τους πελάτες μας είναι να μην πραγματοποιήσουν τη σωματική τους άσκηση τουλάχιστον 12 – 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ώστε να δώσει κάποιο χρονικό περιθώριο για αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής κατάστασης του οργανισμού από τη θεραπεία. Με την εφαρμογή ουσιαστικής δουλειάς, όπως και με τη σκληρή προπόνηση, δύναται να επέλθει η γενικότερη αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος.

Εκφράστε την επιθυμία σας για το είδος χειρομάλαξης που προτιμάτε όταν κλείνετε το ραντεβού

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να εξασφαλίσεις τη σωστή αίσθηση μασάζ τελειώνοντας τη θεραπεία σου. Οι πιστοποιημένοι ειδικοί, παρόλο που έχουν εξειδικευτεί στο να φροντίσουν το σώμα σου, δε δύναται να διαβάσουν τη σκέψη σου, οπότε και είναι ωφέλιμο να ενημερώσεις τη γραμματεία σχετικά με τους ειδικούς, την ένταση της χειρομάλαξης και το είδος χειρομάλαξης που επιθυμείς όταν κλείνεις τη συνεδρία σου. Αυτό θα συμβάλλει στο να νιώσεις ασφάλεια αναφορικά με τον ειδικό που θα συνεργαστείτε και θα δουλέψετε σε σχέση με τις ατομικές σου ανάγκες – λόγου χάρη, αποφόρτιση αντί έντονη χειρομάλαξη με σκοπό την αποκατάσταση δυσλειτουργικού μυϊκού συστήματος, υποστηρίζει η Memory.

Να είστε οργανωτικός σχετικά με το χρονοδιάγραμμα

Αν και δεν υφίσταται ιδανική στιγμή για να προγραμματίσεις τη συνεδρία σου, ενδεχομένως θα ήταν ωφέλιμο να αναλογιστείς το χρονικό πλαίσιο της συνεδρίας σου. Προκειμένου να το φέρεις εις πέρας, εξέτασε τι είναι βολικό για εσένα και την καθημερινότητά σου. “Κάποια άτομα νιώθουν ότι με τη χειρομάλαξη αναγεννιούνται και επιθυμούν να κανονίσουν τη συνεδρία τους στο ξεκίνημα της ημέρας τους, ενώ άλλα προτιμούν να εξαφανίσουν την ένταση της εργασίας και της καθημερινότητας με μία θεραπεία μασάζ μετά από μία εξοντωτική ημέρα και να ηρεμήσουν χωρίς να κοιτάνε το ρολόι τους”, υποστηρίζει η Memory. “Έχεις γνώση του οργανισμού σου καλύτερα από κάθε ειδικό, γι’αυτό δράσε παρορμητικά!”.

Ενέργειες του οργανισμού, λοιπόν, λαμβάνουν χώρα…

Η χειρομάλαξη με βεβαιότητα θα σας προσφέρει χαλάρωση, αλλά είστε γνώστης ότι θα συμβάλλει και στη βελτίωση της διαδικασίας της χώνεψης; Επομένως, αν κατά τη διάρκεια της εντριβής αντιληφθείτε ήχους διαμαρτυρίας, ή ακόμη και τυμπανισμό, μη σοκαριστείτε. Μπορεί να νιώσετε συστολή με μεγάλη ευκολία αλλά πραγματικά δεν υφίσταται κανένας λόγος: “Είναι πολύ σύνηθες και φυσικό οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας να αποβάλλουν εντερικά αέρια”, υποστηρίζει η Natalie Johnson, καταρτισμένη ειδική χειρομάλαξης στο Be Well Boston Clinical Massage Therapy.

Αν προβληματίζεστε, μην καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πριν τη συνεδρία σας. Επιπροσθέτως, ο Johnson υποδεικνύει να επισκέπτεστε το μπάνιο πριν την έναρξη της θεραπείας σας και να μην καταναλώνετε πολύ νερό πριν ξεκινήσετε, καθώς είναι πολύ άβολο να θέλετε να πάτε τουαλέτα όταν ο ειδικός ασκεί πίεση στην κύστη σας.

Μείνετε μακριά από το φαγητό προτού ξεκινήσετε

Γενικώς, η κατανάλωση ενός κυρίου γεύματος ακριβώς πριν την έναρξη της θεραπείας δε συνίσταται, καθώς είναι γνωστό ότι η χειρομάλαξη προκαλεί την αντίδραση της χώνεψης. Θα σας συμβούλευα να καταναλώσετε ένα εύπεπτο φαγώσιμο πριν ξεκινήσετε τη συνεδρία και να απολαύσετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα κάποιες ώρες νωρίτερα, υποστηρίζει η Memory. “Βέβαια μην αφήσετε τον εαυτό σας να νιώσει το αίσθημα της πείνας σε έντονο βαθμό πριν τη συνεδρία, αφού ενδέχεται να νιώσετε πονοκέφαλο ή αδυναμία κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά το να καταναλώσετε κάτι ελαφρύ μία με δύο ώρες πιο νωρίς θα δώσει “χώρο” στη διαδικασία της χώνεψης, ενώ ταυτόχρονα θα σας επιτρέψει να αισθανθείτε μερικώς χορτάτοι”.

Εκφράσου με λόγια

Ενδεχομένως να δίνεται η εντύπωση ότι δεν αρμόζει στην περίπτωση να απευθύνεστε στον ειδικό λέγοντάς του να εφαρμόσει “σε υψηλότερο βαθμό αυτό ή σε λιγότερο βαθμό το άλλο”, αλλά ακριβώς αυτό επιθυμούν. Πραγματικά η πιο ανώφελη στάση που μπορείτε να έχετε είναι να διατυπώσετε το εξής: “Επιθυμώ απλά μία ικανοποιητική χειρομάλαξη”, υποστηρίζει ο Eric Dahl, πιστοποιημένος ειδικός χειρομάλαξης και κάτοχος του Healing Expressions Unlimites.

“Καθώς πραγματοποιείται η θεραπεία, δεν πρέπει να διστάσετε να ενημερώσετε τον ειδικό αν κάτι που εφάρμοσε δε σας έκανε να νιώσετε άνετα, αν ο βαθμός πίεσης δεν είναι ο κατάλληλος ή αν έχετε μία απορία σχετικά την τεχνική που χρησιμοποιεί εκείνη τη στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι εαν επιθυμείτε να επιμείνουν σε μία συγκεκριμένη δυσλειτουργική ζώνη θα τους το γνωστοποιήσετε-με την ολοκλήρωση της θεραπείας δεν θα υπάρχει άλλος χρόνος και αυτή είναι η δική σας χειρομάλαξη.”

Δεν ενδείκνυται να επιφέρει πόνο

“Είναι αναγκαία η αίσθηση πόνου ώστε να θεωρηθεί ότι η θεραπεία έχει αποτέλεσμα;” Όχι απαραιτήτως. “Ενδέχεται να υπάρχει αμυδρά η αίσθηση σωματικού πόνου κατά τη διάρκεια ισιώματος του σώματος ή κατά την ύπαρξη σφιχτού ή τεταμένου μέρους του μυϊκού συστήματος, αλλά η αποφόρτιση από την ένταση είναι η λύση”, υποστηρίζει ο Dahl. “Σε περίπτωση που εφαρμοστεί πρεσάρισμα σε βαθμό μεγαλύτερο του επιτρεπτού, τότε ενδέχεται το μυικό σύστημα να ζοριστεί περισσότερο και να τραυματιστεί ή ακόμα και να μελανιάσει”. Επομένως, σε περίπτωση που κάτι σας δημιουργεί άβολη ή μη επιθυμητή αίσθηση απλά ενημερώστε τον ειδικό. Είμαστε σίγουροι ότι δε θα θιχτούν ή θα σχηματίσουν για το άτομό σας λανθασμένη εντύπωση.

Μία θεραπεία μεμονωμένη δε θα επιφέρει όφελος

Η θεωρία “όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο” δε βρίσκει αντίκρισμα στην εφαρμογή χειρομάλαξης. Παρόλο που μία μεμονωμένη συνεδρία θα έχει να προσφέρει κάτι θετικό, εντούτοις η διασφάλιση θεαματικών αποτελεσμάτων γίνεται μακροπρόθεσμα. “Η χειρομάλαξη οφείλει να αποτελεί τμήμα ενός συνόλου με στόχο την καλή κατάσταση σωματικής και πνευματικής υγείας του ατόμου που λαμβάνει χώρα εντατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα”, υποστηρίζει ο Johson. “Είναι περισσότερο ωφέλιμο να λαμβάνετε χειρομάλαξη όσο πιο τακτικά μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρό χρονικό διάστημα, είτε πρόκειται για μία συνεδρία το μήνα ή κάθε έξι εβδομάδες.

Το μούδιασμα και το σωματικό άλγος του μυϊκού συστήματος στο σύνολό του ενδέχεται να μην εξαλειφθεί ποτέ ολοκληρωτικά, εφόσον διαρκώς πορεύεστε, εισπνέετε και εκπνέετε αέρα και βρίσκεστε σε συνεχόμενη κίνηση, αλλά η επαναφορά της ελαστικότητας των μυών συμβάλλει στην εξάλειψη του δυσλειτουργικού σημείου. Επίσης, λόγου χάρη, μερικές φορές κατά την εφαρμογή χειρομάλαξης που εστιάζει σε συγκεκριμένη προβληματική ζώνη η μία ώρα ενδέχεται να είναι επαρκής μόνο για το χαμηλότερο τμήμα του σώματος και συνεπώς κάθε φορά που εισέρχεστε στο χώρο θεραπείας πρέπει να υπάρχει διαφορετική δυσλειτουργική ζώνη που απαιτεί επικέντρωση. 

Αποφύγετε να πιείτε το Latte σας μετά τη θεραπεία

Εφόσον προγραμματίσετε τη συνεδρία σας στο ξεκίνημα της μέρας σας είναι περισσότερο ωφέλιμο να καταναλώσετε τον καφέ σας πριν και όχι μετά το πέρας της θεραπείας. “Η απορρόφηση καφεΐνης από τον οργανισμό ενδέχεται να επιφέρει τέντωμα των μυών στους οποίους πριν από λίγο εφαρμόστηκε μασάζ, συνεπώς είναι προτιμότερο εφόσον είναι εφικτό να μην υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια και αντί αυτής να επιχειρήσετε να πιείτε τσάι από χόρτα με θεραπευτικές ιδιότητες ή νερό.

Αν νιώθετε σωματικό πόνο, αμυνθείτε

Το μυϊκό σας σύστημα ενδέχεται να καταβληθεί από άλγος ως ένα βαθμό μετά τη θεραπεία για τον ίδιο λόγο που καταπονείται μετά από εντατική προπόνηση. “Εργάζεται” με έντονο τρόπο! Όπως θα δίνατε την πρέπουσα σημασία στο ταλαιπωρημένο σας μυικό σύστημα μετά από έντονη σωματική άσκηση, την αντίστοιχη σημασία οφείλεται να δώσετε και μετά το πέρας της συνεδρίας. “Μετά την εφαρμογή εντατικής χειρομάλαξης, ενδείκνυται μια “επικάλυψη” ώστε να μειωθεί η αίσθηση του σωματικού άλγους”, υποστηρίζει ο Johnson.

“Τα αμυδρά τραβήγματα αποτελούν μία καλή λύση διότι συμβάλλουν στην προθέρμανση του μυϊκού συστήματος, συνεπώς η μη έντονη yoga ή η πρώτη επαφή με ένα χειροπρακτικό αποτελούν μία άρτια συμμετρία.”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Απόλαυσε Όλες Τις Αγαπημένες Σου Θεραπείες Μασάζ Στο Χώρο Σου

Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και κλείστε τη συνεδρία σας. Το μασάζ στο σπίτι δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο!

Κλείστε ραντεβού

Επιλέξτε την πόλη σας