Η Σημασία Του Μασάζ

Table of Contents

Ποια είναι η σημασία του μασάζ; Τι προσφέρει στον οργανισμό σας; Στη Secret Massage έχουμε όλες τις απαντήσεις.

μασάζ

Μασάζ – Τι Είναι Και Τι Προσφέρει;

Το μασάζ (massage) συνίσταται σε ένα γαλλικής προέλευσης όρο και αφορά πρακτικές πίεσης, μάλαξης και γενικότερου χειρισμού του δέρματος, των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων του ανθρωπίνου σώματος, με το εύρος εφαρμογής του να κυμαίνεται από την ελαφριά χαλάρωση ως και τη βαθιά πίεση. Σημαντικότερα, η εν λόγω τεχνική χρησιμοποιείται ως επί το πλείστο με σκοπό την αποτελεσματική θεραπεία ή ακόμη και την έγκαιρη πρόληψη πληθώρας σωματικών και ψυχολογικών ασθενειών. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι massage για να διαλέξει κανείς προκειμένου να ανακαλύψει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.

Η Σημασία Του Αθλητικού Μασάζ

Πρόκειται για μια εφαρμογή massage η οποία δεν συναντάται σε spa και σε κέντρα αισθητικής δεδομένου ότι αποτελείται από έντονες τεχνικές χειρισμού του σώματος, ανάμεσά τους μαλάξεις των βαθύτερων ιστών και διατάσεις μη χαλαρωτικού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο massage διενεργείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους φυσιοθεραπευτές οι οποίοι αποσκοπούν στη δημιουργία ενός «ξεκλειδώματος» μυοπεριτονιακής φύσεως που θα βοηθά το θεραπευόμενο να κινείται καλύτερα. Δεδομένου δε ότι το περιτόναιο συνίσταται σε ένα ελαστικό στρώμα συνδετικού ιστού που καλύπτει τον μυ, παρομοιάζεται από τους ειδικούς σαν ένα επίδεσμο που τυλίγεται γύρω από τους μυς, προσφέροντας δομική υποστήριξη.

Εξάλλου, αποτελεί γεγονός ότι οι επαναλαμβανόμενες συνήθειές μας σε συνδυασμό με το καθημερινό άγχος, προκαλούν επιπλέον σφίξιμο στο περιτόναιο, η υποβοηθούμενη χαλάρωσή του οποίου επιτρέπει στο θεραπευτή να βοηθήσει το μυ να επιστρέψει στο φυσιολογικό του μήκος σε κατάσταση χαλάρωσης και να τον προετοιμάσει επαρκώς για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος κίνησης. Σημαντικότερα, δεν έχει καμία απολύτως σημασία η ηλικία ή η φυσική κατάσταση του θεραπευόμενου διότι, δεδομένου ότι  οποιοδήποτε είδος άσκησης συντελεί στην επικείμενη φθορά κάθε ανθρωπίνου σώματος ανεξαρτήτως επιμέρους παραγόντων, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να δώσει στους μύες και τους τένοντες του την ευκαιρία να επισκευαστούν σωστά.

Το αθλητικό massage αποτελεί μια συγκεκριμένη τεχνική η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη και αποκατάσταση κυρίως αθλητών αλλά και ατόμων που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία, η εν λόγω εφαρμοζόμενη θεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς τους καθώς αφενός συμβάλλει καταλυτικά στην πρόληψη ενδεχόμενων τραυματισμών και αφετέρου επιτρέπει την ανάκτηση της ελαστικότητας των μυών, επιφέροντας επαρκή αποφόρτιση από την ένταση και ανακούφιση από τον πόνο. Συνεπώς, το αθλητικό μασάζ βοηθάει τους μύες και παρεπομένως όλο το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες και επιταχύνει την αποθεραπεία χαλαρώνοντας τα εκάστοτε σφιγμένα μέρη.

Σε ό,τι αφορά τον τύπο του εκάστοτε massage,  ο τελευταίος εξαρτάται από τη φύση της  προπόνησης, το είδος του τραυματισμού ή την εν γένει κατάσταση του θεραπεύομενου και την προσωπική αξιολόγηση του κάθε θεραπευτή. Ως προς τις επιμέρους τεχνικές του, το αθλητικό μασάζ συνίσταται σε ένα μείγμα τεχνικών, που στοχεύουν στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης και στην ανακούφιση των μυών.

Διαφοροποιείται από τις άλλες τεχνικές μασάζ επικεντρώνοντας στη τη μάλαξη και θεραπεία των trigger points στα διάφορα σημεία του σώματος όπως τον αυχένα, την πλάτη, τις παλάμες και τα πέλματα αλλά και της περιτονίας η οποία βρίσκεται κάτω από το δέρμα και αποτελεί το περίβλημα γύρω από τους μύες, δημιουργώντας ένα ύφασμα από μαλακό συνδετικό ιστό που σχηματίζει ένα δίκτυο σε όλο το σώμα, παρέχοντας στο σώμα σταθερότητα και κίνηση ταυτόχρονα.  

Σχετικά με τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οι θεραπευτές έχουν στη διάθεσή τους μια γκάμα οργάνων όπως το πιστόλι και οι κύλινδροι massage και οι βεντούζες φυσικοθεραπείας. Επιπροσθέτως, οι τεχνικές του αθλητικού μασάζ είναι ποικίλες και αποσκοπούν στο να σπάνε τις συμφύσεις και τους «κόμπους» μέσα από τα μαλακά μόρια και να αποβάλουν το γαλακτικό οξύ μέσα από τους μύες.όπως π.χ. η Soft Tissue Release (STR), η Muscle Energy Technique (MET), η Neuromuscular Technique (NMT) και η Connective Tissue Massage (CTM).

Συνηθέστερα, τα είδη αθλητικού μασάζ διακρίνονται σε δύο, το προ-αγωνιστικό και το μετά-αγωνιστικό. Ειδικότερα, το προ-αγωνιστικό massage είναι περισσότερο επιφανειακό και ενεργητικό, καθώς είναι μικρότερης διάρκειας (περίπου στα 10 με 15 λεπτά) και γίνεται σε συνδυασμό με το ζέσταμα ώστε να είναι αποτελεσματικό. Ουσιαστικά, τονώνει και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει τους μύες να οξυγονώνονται καλύτερα και αυξάνει την ελαστικότητα στις μυϊκές ομάδες.

Αντίθετα, το μετά-αγωνιστικό massage, γνωστό και ως massage ανάρρωσης, διαρκεί περισσότερο και αποσκοπεί στην τόνωση της λεμφικής παροχέτευσης και της φλεβικής επιστροφής μέσω της αποβολής των τοξινών από το μυϊκό σύστημα. Ακόμη, διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην μείωση του πόνου, την ανακούφιση του άγχους και του στρες, τη βελτιώση του ύπνου και την ευεξία του θεραπευόμενου.

Τα Πολλαπλά Οφέλη Του Αθλητικού Μασάζ

Σε ό,τι αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου massage στο ανθρώπινο σώμα, τρέχουσες ερευνητικές μελέτες στο πεδίο της κόπωσης και ανάκαμψης, έδειξαν ότι τα άτομα που υποβλήθηκαν σε τεχνικές αθλητικού massage ένιωσαν ότι ήταν λιγότερο κουρασμένα και αισθάνθηκαν ότι ανέκαμψαν ταχύτερα. Πράγματι, τα σωματικά – ψυχολογικά οφέλη του αθλητικού μασάζ είναι ποικίλα και επηρεάζουν θετικά την απόδοση, ενώ  εναρμονίζουν την αλληλεπίδραση μυαλού και σώματος.

Δρώντας στους μύες, στους συνδέσμους, στις αρθρώσεις και τον νευρικό ιστό, με ειδικές μαλάξεις και με την κατάλληλη πίεση, προάγεται συνολικά την ευεξία του σώματος και του νου και επιταχύνεται η φυσική ικανότητά του να θεραπεύεται. Συν τοις άλλοις, επιτυγχάνεται η γενικότερη χαλάρωση και ηρεμία του θεραπευόμενου αφού χρησιμοποιούνται οργανικά έλαια, τα οποία είναι φιλικά προς το δέρμα με ουδέτερα ή χαλαρωτικά αρώματα.

Ενδεικτικά, μερικά από τα φυσικά οφέλη του massage περιλαμβάνουν: μειωμένη ένταση των μυών και μείωση των ορμονών του στρες, βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος και διέγερση του λεμφικού συστήματος, χαλάρωση, αυξημένη κινητικότητα και ευελιξία των αρθρώσεων, βελτιωμένος τόνος δέρματος και γρηγορότερη αποκατάσταση τραυματισμών μαλακών ιστών καθώς και αυξημένη ψυχική εγρήγορση και μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ακόμη, δύνανται να επηρεαστούν θετικά οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος, χρόνιες ασθένειες, ινομυαλγίες, πονοκέφαλοι ακόμη και αϋπνίες που σχετίζονται με το άγχος.

Συχνότητα

Αποτελεί γεγονός ότι οι αθλητές περιλαμβάνουν πάντα το αθλητικό massage στο πρόγραμμά τους προκειμένου να καταφέρουν τη μείωση του μυϊκού πόνου και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των προβληματικών μυϊκών ομάδων.

Σε ό,τι αφορά τους θεραπευόμενους που δεν αθλούνται επαγγελματικά, στην περίπτωση που κάνουν τακτικά μασάζ –ακόμη και μία φορά την εβδομάδα–, το σώμα τους θα αποκτήσει διαφορετική σωματική αντίληψη η οποία θα οδηγήσει με τη σειρά της σε καλύτερες προπονητικές επιλογές όπως λ.χ. πρόληψη ενδεχόμενων τραυματισμών, βελτίωση της επίδοσης μέσω συντονισμού των ασκήσεων και της έντασης, κτλ. Σαφώς, σε περίπτωση που θέλει κανείς να έχει τα μέγιστα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα αθλητικό μασάζ, θα πρέπει να υπόκειται σε αυτό μετά από κάθε έντονη προπόνηση, επιλέγοντας ένα μασάζ αποθεραπείας που θα διατηρήσει τους μύες στην βέλτιστη κατάσταση.

Επιπλέον, όταν ένας οργανισμός δεν είναι μαθημένος στο αθλητικό μασάζ, η προπόνηση που ακολουθεί θα είναι συνήθως βαριά. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι το εν λόγω μασάζ «ταλαιπωρεί» κατά κάποιον τρόπο τους μύες προκειμένου να αποβάλλουν τις τοξικές ουσίες και να χαλαρώσουν. Συνεπώς, το ιδανικό είναι μια φορά την εβδομάδα -για όσους μπορούν να το διαθέσουν- αλλιώς η πιο ρεαλιστική επίσκεψη στον θεραπευτή πραγματοποιείται συνήθως μια φορά κάθε 2 εβδομάδες. Φυσικά, το να πηγαίνει κάποιος για μασάζ μόνο όταν νιώθει ότι το χρειάζεται (άπαξ και δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα) συμβάλλει μεν θετικά στην χαλάρωση του μυϊκού συστήματος αλλά δεν βοηθά σε κάποια μελλοντική, έντονη κατάσταση πιασίματος.

Εξάλλου, οι περισσότεροι μη επαγγελματίες αθλητές κάνουν massage μόνο όταν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα σφιγμένος μυς που δεν δύναται να επανέλθει στην προτεραία κατάσταση μέσω διατάσεων.  Παρόλα αυτά, όσοι προπονούνται περισσότερες από 15-18 ώρες την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μασάζ υπό ιδανικές συνθήκες, με το εν λόγω μασάζ να γίνεται μέρος της προπόνησής τους.

Τέλος, η συχνή επίσκεψη στον θεραπευτή αποτελεί ξεκάθαρα τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη και αποφυγή τραυματισμών αφού αν η συχνότητα γίνει μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων, τότε κάθε φορά θα είναι σαν να ξεκινάει πάλι από την αρχή και δεν θα επέρχονται ουσιαστικά οφέλη, εκτός από τη στιγμιαία χαλάρωση. Εκ των πραγμάτων, τα οφέλη του αθλητικού massage έχουν συσσωρευτικό χαρακτήρα και άρα κάθε επίσκεψη βασίζεται στην προηγούμενη με το σώμα να συνηθίζει στην πίεση και να μπορεί να δουλευτεί αποτελεσματικότερα χωρίς να προκαλούνται τραυματισμοί.

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται σημαντικά από το αθλητικό μασάζ, αυτό μπορεί να μην ενδείκνυται για εσάς εάν αντιμετωπίζετε θρόμβωση, διαταραχές αιμορραγίας ή λήψη φαρμάκων για αραίωση αίματος, εγκαύματα, λοιμώξεις, σοβαρή οστεοπόρωση ή πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ενώ παράλληλα απαιτείται τεράστια προσοχή και ιατρική παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Απόλαυσε Όλες Τις Αγαπημένες Σου Θεραπείες Μασάζ Στο Χώρο Σου

Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και κλείστε τη συνεδρία σας. Το μασάζ στο σπίτι δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο!

Κλείστε ραντεβού

Επιλέξτε την πόλη σας