Μπορεί ο Πόνος να Επηρεάσει την Διάθεσή μας;

Table of Contents

Αναρωτιέστε εάν ο πόνος μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας; Ελάτε να δούμε έναν προς έναν τους λόγους μαζί.

Πόνος

Στο ερώτημα αυτό, μπορούμε να απαντήσουμε με ένα ξεκάθαρο ναι. Ο σωματικός πόνος έχει την δυνατότητα να επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τόσο την διάθεσή μας αλλά και κατ’επέκταση την ζωή μας. 

Τα πρόσωπα που μπορεί να πάρει ο πόνος είναι πολλά και αρχικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες οι οποίες ωστόσο δεν παύουν να είναι αλληλένδετες και να επηρεάζει η μία την άλλη. Αυτές οι δύο είναι η κατηγορία του σωματικού πόνου αλλά και του ψυχικού και όπως προαναφέραμε υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση που τις ενώνει. Ένα σωματικό πρόβλημα για παράδειγμα, όπως ένας τραυματισμός που έχουμε υποστεί, μπορεί να προκαλέσει και κάποια συναισθηματικά προβλήματα όπως άγχος και στρες. 

Οι τρόποι με τους οποίους ο πόνος μπορεί να δυσκολέψει την ζωή μας και να επηρεάσει την διάθεσή μας είναι πολλοί, δημιουργώντας καταστάσεις οι οποίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας δύσκολη και κουραστική, ωστόσο, σύμμαχός μας σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις μπορεί να είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σκεφτεί και αυτό είναι η τέχνη του μασάζ!

Επηρεάζεται η Λειτουργία του Εγκεφάλου 

Ο πόνος προκαλείται με την βοήθεια του εγκεφάλου και των κυττάρων του νευρικού συστήματος που ονομάζονται νευρώνες. Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα, ο εγκέφαλος στέλνει μέσω των νευρώνων σήματα που προκαλούν το αίσθημα του πόνου στο εκάστοτε σημείο, σαν ένας προστατευτικός μηχανισμός που θέλει να μας ειδοποιήσει ότι έχουμε τραυματιστεί ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

Οι ορμόνες που παράγονται ωστόσο στον οργανισμό μας από τα σήματα αυτά, έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα ντοπαμίνης μας, μια από τις ορμόνες που ρυθμίζουν την διάθεσή μας. Το μασάζ ωστόσο, χάρη στις τεχνικές που χρησιμοποιεί έχει την ικανότητα να βοηθάει το σώμα ώστε να παράξει σε μεγαλύτερη ποσότητα τις ορμόνες που μας προκαλούν ικανοποίηση και χαρά, βελτιώνοντας έτσι την διάθεσή μας και βοηθώντας μας να διαχειριστούμε τον πόνο.

Γινόμαστε Ευέξαπτοι 

Εξαιτίας του πόνου και των αρνητικών ορμονών που παράγονται από τον εγκέφαλο ο πόνος είναι πολύ εύκολο να μας κάνει ευέξαπτους και νευρικούς, με αποτέλεσμα να ξεσπάμε τα νεύρα και τον εκνευρισμό μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το μασάζ παρόλα αυτά, χάρη στην ικανότητα του να ηρεμεί το σώμα αλλά και το πνεύμα μας, μέσω των ειδικών μαλάξεων που χρησιμοποιεί, μπορεί να μας βοηθήσει στο να παραμείνουμε ήρεμοι και χαλαροί ακόμα και όταν είναι δύσκολο να το πετύχουμε λόγω του πόνου

Πόνος και Άγχος 

Ακόμη μια από τις αρνητικές επιπτώσεις του πόνου στην διάθεσή μας, είναι αυτή του άγχους ή αλλιώς στρες. Το άγχος που μπορεί να προκαλέσει ένας έντονος πόνος ή ακόμα και η ίδια μας η αντίληψη και η αντιμετώπιση απέναντι του, μπορεί να προκαλέσει και να γεννήσει καινούργια προβλήματα όπως αρνητικές σκέψεις, υπερένταση, αδυναμία συγκέντρωσης και πολλά άλλα τα οποία σίγουρα δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας. 

Η τέχνη του μασάζ, έρχεται για να μας δώσει την λύση που αναζητούσαμε, αφού φημίζεται για την ικανότητά του να απομακρύνει από τα αρνητικά και αγχώδη συναισθήματα αλλά και να ανακουφίζει από τους διάφορους πόνους που μπορεί να τα προκαλούν εξαρχής, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημά του από την ρίζα.

Πόνος και Έλλειψη ύπνου

Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν αντιμετωπίζουμε έναν έντονο πόνο να μην είναι τόσο εύκολο να απολαύσουμε μια καλή ποιότητα ύπνου. Ξυπνάμε πολλές φορές στην μέση της νύχτας (αν καταφέρουμε να κοιμηθούμε), στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι μας ή ακόμα και αν κοιμηθούμε το πρωί νιώθουμε κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι χωρίς να έχουμε αναπληρώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε. 

Η έλλειψη ύπνου που μπορεί να προκαλέσει όμως ο πόνος, έχει άσχημες συνέπειες στην διάθεσή μας, αφού καταλήγουμε ήδη από την αρχή της ημέρας μας να είμαστε κουρασμένοι και δίχως ενέργεια. Όμως, από την πρώτη κιόλας συνεδρία μασάζ, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσουμε ότι ο ύπνος μας επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση και μαζί του η ενέργεια και η διάθεσή μας, χάρη στις τεχνικές χαλάρωσης που διαθέτει και οι οποίες αφαιρούν την πίεση από τους μυς και το πνεύμα μας και απαλύνουν ή και εξαφανίζουν τον πόνο που βιώνουμε. 

Κλεινόμαστε στον Εαυτό μας

Λόγω του ότι ο πόνος είναι ένας συνδυασμός τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών παραγόντων, η αδιαθεσία που μπορεί να μας προκαλέσει, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι οποίες με την σειρά του μπορούν να δυσχαιράνουν ακόμα περισσότερο την διάθεσή μας. Η έλλειψη ενέργειας και διάθεσης που μπορεί να προκαλέσει ο πόνος, μπορεί να μας οδηγήσει σε αποφάσεις που μας απομακρύνουν από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, με το να ακυρώνουμε τις εξόδους μας, να απουσιάζουμε από οικογενειακές συγκεντρώσεις ή ακόμα και να αδιαφορούμε για το άλλο μας μισό. 

Ωστόσο, το μασάζ μπορεί να μας προσφέρει ένα παράθυρο για να ανασάνουμε από τον πόνο, χάρη στα αιθέρια έλαια και στα διάφορα είδη μαλάξεων που χρησιμοποιεί, τα οποία μπορούν να μας ανακουφίσουν από επίμονους πόνους, τραυματισμούς ή ακόμα και θέματα ψυχικής υγείας, ώστε να μην χάνουμε καμία στιγμή που μπορούμε να την περάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Πόνος και Κατάθλιψη 

Με βάση όλα όσα προαναφέραμε, ο έντονος πόνος που διαρκεί, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να καταστρέψει την διάθεσή μας αλλά και να προκαλέσει ή και να εντείνει τον ήδη υπάρχον πόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η κατάθλιψη συνδυάζει πολλά από τα συμπτώματα που προαναφέραμε όπως, πολύ χαμηλή ή ανύπαρκτη διάθεση και ενέργεια, αρνητικές σκέψεις, μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν δικούς μας ανθρώπους, αυξημένη επιθετικότητα και άλλα. 

Στην περίπτωση αυτή, αξίζει πριν αναφερθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, να δοκιμάσουμε να εφαρμόσουμε το μασάζ στην καθημερινότητά μας, για να διαπιστώσουμε εάν θα ωφεληθεί η σωματική και κυρίως η ψυχική μας υγεία, από τις άκρως χαλαρωτικές και αναζωογονητικές συνεδρίες που προσφέρει η τέχνη του μασάζ. Ίσως μερικά ευχάριστα διαλείμματα στον κόσμο του μασάζ, μέσα στην εβδομάδα μας, να είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε ξανά το πάθος μας για ζωή!

*Με λίγα λόγια, αν και ο πόνος μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας υγεία και διάθεση, το μασάζ είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε μια και καλή!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Απόλαυσε Όλες Τις Αγαπημένες Σου Θεραπείες Μασάζ Στο Χώρο Σου

Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και κλείστε τη συνεδρία σας. Το μασάζ στο σπίτι δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο!

Κλείστε ραντεβού

Επιλέξτε την πόλη σας