Ο Βελονισμός Και Τα Οφέλη Του

Table of Contents

Θες να μάθεις τα πάντα για το βελονισμό; Ο βελονισμός έχει πολλά οφέλη και θα τα δούμε όλα ένα προς ένα στο παρακάτω άρθρο.

βελονισμός

Τι Είναι Ο Βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία μορφή κινεζικής ιατρικής που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Η πρακτική περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο ή τη βελτίωση της υγείας.

Ο βελονισμός είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι υπάρχουν ενεργειακά μονοπάτια (γνωστά ως μεσημβρινοί) σε όλο το σώμα και ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση αυτών των μεσημβρινών και στην προώθηση της επούλωσης.

Πως Γίνεται;

Η μέθοδος του βελονισμού περιλαμβάνει την εισαγωγή λεπτών βελονών στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι βελόνες εισάγονται συνήθως σε βάθος 1-2 εκατοστών. Ο αριθμός των βελονών που χρησιμοποιούνται και το χρονικό διάστημα που παραμένουν στη θέση τους ποικίλλουν, ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζεται.

Ο βελονισμός θεωρείται γενικά ασφαλής όταν εκτελείται από εκπαιδευμένο και αδειοδοτημένο επαγγελματία θεραπευτή. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή άλλων επιπλοκών εάν οι βελόνες δεν είναι αποστειρωμένες ή εάν δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως πόνος, πονοκέφαλος, ναυτία και κόπωση. Χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές ως προληπτικό μέτρο για την ενίσχυση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε βελονισμό για τον εαυτό σας ή για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.Οι υποστηρικτές του βελονισμού πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση των ανισορροπιών στη ροή του τσι (ζωτική δύναμη ή ενέργεια) και στην αποκατάσταση της υγείας.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συχνά ως θεραπεία για τον πόνο και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός για το σκοπό αυτό. Μια ανασκόπηση μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός θα μπορούσε να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία χρόνιου πόνου, όπως ο πόνος στη μέση, ο πόνος στον αυχένα και η οστεοαρθρίτιδα. Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει σε άλλες καταστάσεις, όπως ημικρανίες, άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τον βελονισμό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρακτική περιλαμβάνει την εισαγωγή βελονών στο σώμα και θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από κάποιον που έχει υποβληθεί σε κατάλληλη εκπαίδευση. Επιπλέον, φροντίστε να ενημερώσετε τον θεραπευτή σας για τυχόν παθήσεις της υγείας σας και για τυχόν φάρμακα που παίρνετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται ο βελονισμός.

Μέθοδοι βελονισμού

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι ο βελονισμός με βελόνες. Αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση λεπτών βελονών στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Θεωρείται ότι ο βελονισμός λειτουργεί διεγείροντας το νευρικό σύστημα και απελευθερώνοντας χημικές ουσίες στο σώμα, που συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και στην προώθηση της επούλωσης. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική για ορισμένους τύπους πόνου.

Άλλες μέθοδοι βελονισμού περιλαμβάνουν:

Τον βελονισμό με ηλεκτρική διέγερση: Αυτό περιλαμβάνει τη διέλευση ενός μικρού ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των βελονών για τη διέγερση του νευρικού συστήματος.

Μοξοκαύση: Αυτό περιλαμβάνει την καύση ενός βοτάνου που ονομάζεται κρόκος κοντά στις βελόνες για την παραγωγή θερμότητας.

-Βελονισμός: Αυτό περιλαμβάνει την άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος με τα χέρια ή τα δάχτυλα.

Ο βελονισμός θεωρείται γενικά ασφαλής όταν εκτελείται από εκπαιδευμένο και έμπειρο θεραπευτή. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος μελανιές, αιμορραγία ή πόνος στο σημείο της βελόνας.Η μόλυνση είναι, επίσης, μια σπάνια, αλλά πιθανή επιπλοκή.

Ο βελονισμός γενικά δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες ή άτομα με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως διαταραχές αιμορραγίας, βηματοδότες ή επιληψία. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μιλήστε με το γιατρό σας πριν εξετάσετε το ενδεχόμενο του βελονισμού.

Οφέλη από τη θεραπεία του βελονισμού – Τι κερδίζουμε;

Υπάρχουν πολλά οφέλη του βελονισμού, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να:

1. Ανακουφίζει από τον πόνο. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στρέφονται στον βελονισμό είναι για την ανακούφιση από τον πόνο. Είτε αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο, είτε οξύ πόνο, ο βελονισμός μπορεί να σας βοηθήσει. Διεγείροντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες είναι οι φυσικές χημικές ουσίες του σώματος που ανακουφίζουν από τον πόνο. Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία των πάντων, από πονοκεφάλους και ημικρανίες έως πόνο στην πλάτη και αρθρίτιδα.

2. Ανακουφίζει από το στρες. Επίσης, εκτός από τα σωματικά του οφέλη, ο βελονισμός συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και στρες. Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, δεν είναι περίεργο που πολλοί από εμάς αισθανόμαστε αγχωμένοι. Ευτυχώς, εδώ ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει.

3. Μειώνει τη φλεγμονή, διεγείροντας την απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών παραγόντων στο σώμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος στις αρθρώσεις, καθώς και στη βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας μας. Επιπλέον, ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη φλεγμονή.

4. Ενισχύει την ανοσία, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες. Πιστεύεται ότι ενισχύει την ανοσία διεγείροντας την απελευθέρωση ορμονών που, όπως αναφέραμε λίγο πριν, βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLUS ONE διαπίστωσε ότι ο βελονισμός δύναται να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature,  διαπίστωσε ότι ο βελονισμός ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ελέγχοντας τη δραστηριότητα ενός συγκεκριμένου τύπου ανοσοποιητικών κυττάρων γνωστών  ως Τ κύτταρα. 

5. Βελτιώνει την πέψη, ομαλοποιώντας τη λειτουργία των πεπτικών οργάνων και διεγείροντας την απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων. Βελτιώνοντας την πέψη, ο βελονισμός βοηθάει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα ομαλοποιώντας τη λειτουργία των πεπτικών οργάνων και διεγείροντας την απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων. Βελτιώνοντας την πέψη, ο βελονισμός ανακουφίζει από  συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και δυσπεψία. 

6. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, δρώντας σε διάφορα φυσιολογικά συστήματα. Για παράδειγμα, ο βελονισμός μπορεί να ρυθμίσει τη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, του ενδοκρινικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, όπως πονοκεφάλους, ημικρανίες, κράμπες περιόδου, PMS, πόνο στις αρθρώσεις και πολλά άλλα. 

Εν Κατακλείδι

Επομένως, εάν αναζητάτε έναν φυσικό τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία σας, ο βελονισμός στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει την ιδανική λύση για εσάς. Μιλήστε σήμερα με έναν αδειούχο βελονιστή για να δείτε πώς αυτή η αρχαία πρακτική σας βοηθάει να πετύχετε τη βέλτιστη υγεία.

Τελικά ο βελονισμός αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση της υγείας που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη. Διεγείροντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος, δύναται να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του πόνου και στην προώθηση της συνολικής ευεξίας. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων. Σήμερα, χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση από τον πόνο, τη μείωση του στρες και του άγχους, τη βελτίωση του ύπνου και την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές ως προληπτικό μέτρο για τη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος και την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

αγιουρβεδικό μασάζ

Τι Είναι το Αγιουρβεδικό Μασάζ;

Πόσα γνωρίζετε πραγματικά για το αγιουρβεδικό μασάζ; Το αγιουρβεδικό μασάζ, ή abhyanga, είναι μια αρχαία μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Read More »

Απόλαυσε Όλες Τις Αγαπημένες Σου Θεραπείες Μασάζ Στο Χώρο Σου

Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και κλείστε τη συνεδρία σας. Το μασάζ στο σπίτι δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο!

Κλείστε ραντεβού

Επιλέξτε την πόλη σας